Intake + screening

Een consult zal altijd starten met een uitgebreid vraaggesprek. Op deze manier kom ik er achter wat jouw hulpvraag is, waar je de klachten ervaart en waar eventuele oorzaken zijn gelokaliseerd (denk aan eerder doorgemaakte operaties, breuken, verzwikkingen, botsingen, ontstekingen). Tijdens het vraaggesprek zetten we een zogenaamde 'tijdslijn' op, waaruit we de link gaan leggen tussen oorzaak en gevolg. 

Met de screening gaan we controleren of de situatie veilig is om te mogen behandelen. Zo ja, dan gaan we verder met het osteopatisch lichamelijke onderzoek. Wanneer de situatie als niet-veilig wordt beoordeeld, wordt een door- of terugverwijzing naar de huisarts aangeraden. Bij een niet-veilige situatie kun je denken aan een vermoeden van o.a.: gescheurde meniscus, botbreuk, hernia of ontstekingen. Veiligheid staat namelijk voorop!


Osteopatisch lichamelijk onderzoek

Niet alleen ga ik het gewricht of de pijnlijke regio onderzoeken, ook ga ik verder opzoek naar de oorzaak van de klacht. Hierbij wordt gekeken naar de beweeglijkheid van alle 3 de systemen:

  • het bewegingsstelsel

  • het orgaanstelsel

  • het zenuwstelsel (van schedel tot heiligbeen)

Tijdens het onderzoek zal altijd het gehele lichaam onderzocht worden. Relaties tussen de verschillende systemen worden met elkaar in verbinding gebracht.

 

"Find it, fix it, and leave it alone.
Nature will do the rest." (A.T. Still)


Osteopatische behandeling

Voor ieder persoon zal de osteopatische behandeling er anders uit zien. De uiting van de klacht is misschien wel hetzelfde als bij een ander, maar de oorzaak zit hem vaak op een andere plek. 
Aan de hand van de gegevens die worden verkregen uit de intake, screening en het osteopatisch lichamelijk onderzoek stel ik een individueel behandelplan op. De hulpvraag die we hebben verkregen uit de intake staat hierbij centraal.

Tijdens het 1e consult wordt er al een start gemaakt met de behandeling. Verschillende osteopatische technieken worden toegepast om de gevonden bewegingsverliezen op te heffen en zo de obstakels te verwijderen die een normaal genezingsproces in de weg staan. 
Het lichaam bezit over een zelfgenezend vermogen, daarom geef ik het lichaam de ruimte om te herstellen van de behandeling. Om deze reden zit er normaliter 3 tot 4 weken tussen de behandelingen. Herstel is namelijk een proces dat tijd nodig heeft.